Donderdag 2 juni vertrekken zes gemeenteleden om 07.23 uur uit Dieren. Uitgezwaaid door een paar vroege vogels. We gaan op bezoek in Wroclaw voor de partnerontmoeting, samen met mensen uit
Berlin-Niederschönhausen. De laatste ontmoeting was in 2019 in Berlijn. Vanwege covid kon de ontmoeting in 2020 en 2021 niet doorgaan.
Tot Bad Bentheim gaat het goed, maar er is bij Minden een ongeluk gebeurd en er moet omgereden worden. De stop duurt 45 minuten, want er moet ook nog een machinist komen.
De aankomst in Berlijn Gesundbrunnen
is om 14.45 uur. Er moet opnieuw gereserveerd worden. De rij wachtenden is zo lang, dat het een uur duurt voor het geregeld is en pas de trein van even over half 6 gehaald wordt.
Veel te laat zijn we in Poznan
en daar weer nieuwe reserveringen en wachten tot 22.15 uur, dan gaat de trein naar Wroclaw en komen daar om half 1 's nachts aan. In twee ritten worden we door Jacek Sowa naar het hotel gebracht,
de 'Stara-Biblioteka' .
We zijn de eerste gasten in de splinternieuwe - tot hotel omgebouwde - bibliotheek. In de jaren 30 van de twintigste eeuw werd deze residentie eigendom van de diaconie van de Evangelisch Lutherse Kerk.
Na de oorlog werd het omgevormd tot een bibliotheek van de Medische Academie en na de Wende weer teruggegeven aan de Kerk.
Vrijdag 3 juni 's Morgens begroeten we bij het ontbijt de Berlijnse gasten en we vertrekken naar het gemeenschapscentrum achter de kerk. Daar bespreken we het 1ste deel van het thema:
'Hoezeer beïnvloeden de gebeurtenissen om ons heen onze houding ten opzichte van de wereld en onze medemensen'. We krijgen een actuele presentatie van 5 vrijwilligsters. Jongeren die een diaconaal jaar doen.
2 uit Duitsland, 2 uit Oekraïne en 1 uit Georgië.
Zij hebben meegewerkt aan de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne, o.a. op het station in het gemeenschapscentrum, in het hotel en ook met het opknappen van twee woningen voor vluchteling gezinnen.
Er wordt in het gemeenschapscentrum ook Poolse les gegeven aan Oekraïnse kinderen.
Zij geven een beeldpresentatie van de Russische inval. Naast de vernietigingen in Charkov en Marioepol laten ze ook zien hoe prachtig die steden waren voor de inval.
De vrijwilligster uit Georgië vertelt dat het een herhaling is van wat Rusland 8 jaar geleden heeft aangericht in Georgië. De gebieden die toen zijn gebombardeerd en geannexeerd liggen nog steeds in puin.
Er wordt niets gedaan aan herstel van die gebieden.
Vervolgens doen twee jonge vrouwen uit Cherzon verslag van de gebeurtenissen daar en hun vlucht naar Polen. Cherzon was al snel ingenomen door de Russen, omdat er een Russisch gezinde burgemeester zat.
Er is hevig gedemonstreerd en de beide vrouwen leidden mede de acties. Het was voor hen niet meer veilig in Cherzon en met veel moeite kwamen ze in Polen.
Na de lunch in het hotel naast de kerk bespreken we het 2de deel. De presentatie uit Berlin-Niederschönhausen en Dieren. Berlijn doet verslag van de gesprekken die plaats hebben gevonden in de gespreksgroep.
Uit Dieren zijn er een aantal persoonlijke bijdragen, ook van de mensen die wel meegesproken hebben in de voorbereiding, maar niet aanwezig zijn.
De jeugdwerkster van de Evangelisch Lutherse kerk in Wroclaw benadrukt hoe belangrijk de gemeentecontacten zijn in deze situatie. De predikant bedankt voor de ontvangen (financiële ) steun uit Dieren.
Aansluitend volgt een levendig gesprek over het thema en de presentaties. Punt van discussie blijkt vooral op welke wijze te reageren op de Russische agressie.
Om 15.40 uur vertrekken we per bus naar Sobótka(Zobten), naar de Celtica wijngaard, waar we uitleg krijgen van de 'hobby'wijngaardenier over de verschillende soorten druiven, die verbouwd worden en over de plek
waar de wijngaard ligt. Deze ligt aan de voet van het Śleźa-massief, een verbazingwekkende en mysterieuze plek. Vanaf de vijfde eeuw voor Christus vestigden de Kelten zich aan de voet van de berg, stammen
die o.a het vermogen hadden om wijn te maken en houten vaten te produceren. Een paar eeuwen na het vertrek van de Kelten vestigden zich hier Slaven en Germaanse stammen. Van de naam Śleź komt o.a. Silezië.
De wijngaard is geen commerciële instelling, de eigenaar is een groot wijnliefhebber, gepassioneerd hobbyist, hardloper en tegelijk geograaf en boer. Aansluitend gaan we naar de wijnproeverij in een voormalige
gasfabriek, waar gas uit kolen werd vervaardigd. Het grootste deel van de installatie is nog te bezichtigen. De wijnmakerij is gevestigd in een oude gashouder.
We krijgen acht soorten wijn te proeven, vergezeld van verschillende lokale producten, zoals kaas, worst en brood. In opgewekte stemming vertrekken we weer met de bus naar ons hotel.
Zaterdag 4 juni. Vanaf 11.00 uur hebben we de gelegenheid om de tentoonstelling 1000 jaar Wroclaw/Breslau in het Historisch Museum te bekijken. Het is een interessante wandeling door de tijd. Na de warme maaltijd
in het restaurant van het hotel van de diaconie naast de kerk hebben we een vrijde middag. Natuurlijk trekt het festival 'Europa op de vork' ook onze aandacht. Het is heerlijk toeven op de pleinen van Wroclaw.
Het opgestelde podium voorzien van muziek en zang trekt grote belangstelling.
Om 16.30 uur worden we in de kerk verwacht voor een middagconcert. Een muziekschool uit Wroclaw geeft een eindejaars concert. Er wordt opgetreden door kinderen van 8 - 15 jaar. De zang en het bespelen van
de instrumenten is in één woord fantastisch. Wát een talent, wat een discipline, wat een muzikale kwaliteit. Het ruim twee uur durende concert verveelt geen moment.
Na een broodje met soep wordt de discussie rond het thema voortgezet.
Zondag 5 juni. Vandaag staat de kerkdienst centraal. 11 'Konfirmanten' doen in de Evangelisch Lutherse kerk 'belijdenis' van hun geloof en wel als teeners. Een waardige plechtigheid, waarin ze zelf spreken en
door de kerkleiding worden toegesproken. Jonge mensen zingen en spelen hen toe en ook een oecumenisch koor zingt. De predikant houdt een indringende preek en hoopt dat de Geest van God hen zal leiden in
hun maatschappelijk en kerkelijk leven.
Na de dienst vertrekken de mensen uit Berlin-Niederschönhausen. De mensen uit Dieren blijven nog want wij gaan pas maandag terug. We drinken koffie en zingen in de kerk met z'n zessen 'Ubi Caritas', dat
wordt opgenomen ten behoeve van een digitale kerkdienst. Die wordt op zondag 12 juni online uitgezonden.
's Middags eten en drinken we wat op de markt en onder leiding van Anita en Jacek Sowa en zijn moeder Eva maken we een mooie wandeling door oud Wroclaw.
De avond brengen we door bij Janusz Witt, de nestor van de kerk met zijn prachtige verhalen.
Maandag 6 juni. We reizen terug naar Dieren en de reis gaat voorspoedig.
Het is een inspirerend weekend geweest. De mensen uit Berlin-Niederschönhausen en Wroclaw doen de hartelijke groeten aan iedereen in Dieren.
Jan Brouwer, Hannie Brouwer-Stronks, Chris van Gulyk, Geertruida van Gulyk-Kuiper, Cees Oldenburg, Menno Slagter.
Secretariaat werkgroep gemeentecontacten: Jan Brouwer, e-mail: brostro@hetnet.nl , tel.: 0313 420396