Het is eind juli 2017, dorpsfeest in Ferdinandshof, als we met een paar mensen uit Hoogeveen een weekend van onze vakantie doorbrengen in onze partnergemeente.
Het is al even geleden zo’n wederzijds bezoek. In beide gemeentes, hier en dáár, gebeurt veel. Tegelijkertijd is het zo vertrouwd en bekend, de mensen, het dorp, de verhalen.
We hebben als gemeenten al een lange geschiedenis met elkaar van bijna 30 jaar.
Op zaterdag bezoeken we de tentoonstelling Luthers Norden in het Pommersches Landesmuseum in Greifswald. Luther vertaalde de bijbel in het Nederduits , zodat de mensen zélf de bijbel konden lezen.
In het Oostzeegebied ontstond de grootste Evangelisch Lutherse gemeenschap van Europa. Ook onze partnergemeente behoort tot de Evangelisch Lutherse Kerk.
Zondagmorgen is er een openluchtdienst op het feestterrein van het dorp. Drie kwartier kreeg de gemeente voor deze dienst. Voor één Euro mag je het terrein op!
Bij een bureau gevonden voorwerpen vraagt iemand of daar soms haar geloof te vinden is; ze is het kwijtgeraakt.
Het koor zingt o.l.v Angelika, echtgenote van pastor Wollenberg. Zij begeleidt ook de zang met gitaarspel.
Het gaat regenen, maar gelukkig zijn er aan de zijkant tenten opgezet. We zingen, en we blijven droog.
Centraal staat de lezing uit Joh. 6 over brood dat leven geeft. Voorbeden door de pastor, en door gasten uit Polen en Nederland. Na de zegenbede wordt er brood uitgedeeld, een hele snee brood, waarvan ieder uit kan delen aan de mensen om zich heen om daarbij de ander het goede toe te wensen.
Tegelijkertijd delen wíj een Wilhelminapepermuntje uit met daaraan een kaartje met het logo pwg De Weide en groeten uit Hoogeveen, van ons allen dus. 100 stuks zijn er uitgedeeld! Het is maar dat u het weet.
Na de dienst nog even napraten. Wat een hartelijk weerzien is het. Het was goed om er te zijn.
We namen het partnerkleed mee met daarop de namen van allen die ooit een keer meededen aan een uitwisselingsweekend. En we gaven een exemplaar van het herinneringsalbum Kerkboerderij/Vredehorst. Met een boek over Luther, een stripboek voor de kinderen over de reformatie en een boekje over woningen voor de weduwe van een pastor (sinds de reformatie mag de pastor trouwen en als zijn echtgenote alleen achterblijft is er een voorziening nodig), gaan we verder met onze vakantie. Hoofd en hart gevuld met indrukken en ervaringen.
Als u wilt, kunnen we u er nog meer over vertellen.
Nies Muis,
Europacommissie pwg De Weide, Hoogeveen,
augustus 2017