Het jaarlijkse uitwisselingsweekend tussen de Protestantse Gemeente te Dieren, de Lutherse kerk in Berlin-Niederschönhausen en de Evangelisch Lutherse kerk in Wroclaw had dit jaar een dubbel feestelijke sfeer. Dit jaar was Dieren de nodigende gemeente en voor alle gasten uit Duitsland en Polen was weer een logeerplek gevonden.
Dubbel feest was het, omdat we dit jaar het 20-jarig jubileum van de contacten met Wroclaw mochten vieren (met Berlijn heeft Dieren inmiddels 32 jaar contact) en omdat het weekend dit jaar gelijk viel met Koninginnedag. Zo konden de gasten even proeven van het Nederlandse nationale feest met oranjegebak bij aankomst in de kerk.
Na een gezellige begroeting was het tijd om in Doesburg de festiviteiten op te zoeken. Verschillende fanfarekorpsen speelden en het was een gezellige drukte op straat.
Voor de lunch waren we welkom in het Atrium bij de St. Martinuskerk in Doesburg. Daarna werd de middag vrij besteed.
Twee Poolse gezinnen wilden de sfeer proeven in Zutphen.
Anita Sowa uit Polen was erg onder de indruk van de feesten. "Het is een nationaal feest, zonder nationalisme. Er hangt een hele prettige sfeer, dat is erg fijn om mee te maken." De Koninginnedag werd afgesloten met een Chinees buffet in de Ontmoetingskerk.
Op zondag werd na de dienst uitgebreid geluncht. De lunch was verzorgd door vrijwilligers van de Dierense gemeente. Na de lunch werd het thema besproken. De Dierense Werkgroep Gemeentecontacten had dit jaar gekozen voor het thema 'Vieren'. We keken terug op de afgelopen 20 jaar en we blikten 20 jaar vooruit. 'Wat verwachten we en wat hopen we voor de komende 20 jaar', waren de vragen die centraal stonden tijdens de presentaties.
Er waren verschillende overeenkomsten te zien. Zo verwachtten de drie gemeenten een terugloop in kerkgangers, mede door de vergrijzing. En ook was de verwachting en de hoop dat er naast Duits ook Engels gesproken kan gaan worden tijdens de komende uitwisselingsweekenden om ook jongeren makkelijker bij de uitwisselingen te betrekken. Eén Pools gezin kan niet goed uit de voeten in het Duits en ook vanuit Dieren gaan er geluiden op dat het in het Engels makkelijker zou zijn. Daar zal in het vervolg rekening mee worden gehouden. Duits en Engels kunnen dan door elkaar worden gebruikt, zodat iedereen elkaar kan begrijpen.
Op maandag stonden er twee excursies op het programma. De allerkleinsten gingen naar de Dierense Speeltuin. De volwassenen brachten een bezoek aan de fietsfabriek Gazelle en aan de Dierense Sjoel. Dit was voor de gasten een hele belevenis. "Nu weten we hoe een goede fiets eruit hoort te zien", vertelde Elke Heuchert uit Duitsland. "Tijdens deze uitwisselingen leer je een land heel anders kennen dan wanneer je er als toerist heen zou gaan."
Drie jaar geleden waren de gasten ook al in de Dierense Sjoel geweest, toen hij werd verbouwd. Daarom was iedereen erg nieuwsgierig hoe het er nu uit zou zien. Manja Pach, de voorzitter van Stichting de Dierense Sjoel, wist veel te vertellen over de aankoop en de verbouwing van de Sjoel.
Maandagavond werden er diverse stamppotten aangedragen door Dierense vrijwilligers. In de Kerkhorst in Spankeren genoot iedereen van deze echt Nederlandse kost. Daarna was het tijd voor het afscheid en vertrokken de gasten voor de laatste keer naar hun gastgezinnen om vandaaruit de volgende dag weer huiswaarts te keren.
Volgend jaar is iedereen weer welkom in Berlin-Niederschönhausen. Het uitwisselingsweekend wordt dan gehouden in het eerste weekend van juni.
Kijk voor meer informatie over de Werkgroep Gemeentecontacten en over de jaarlijkse uitwisselingsweekenden op onze website .
Namens de Werkgroep Gemeentecontacten,
Marieke van Voorst.